foto.jpg
foto_1.jpg
foto_2.jpg
foto_3.jpg
foto_4.jpg
foto_5.jpg
foto_6.jpg
foto_7.jpg
foto_8.jpg
foto_9.jpg
foto_10.jpg
foto_11.jpg
In opdracht van Pathé zijn wij medio 2011 een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor realisatie van een bioscoop naast het nieuwe station Arnhem Centraal. Door de vernieuwing van het stationsgebied en de bouw van de nieuwe openbaar vervoerterminal in Arnhem ontstaat een nieuw knooppunt dat een geschikte locatie is voor een Pathé bioscoop.

Het stedenbouwkundig plan van UN studio vormde de basis voor een onderzoek naar het optimale stedenbouwkundige model. Hierbij zijn wij in samenspraak met opdrachtgever, de gemeente en supervisor UN studio gekomen tot een model dat zich kenmerkt door een volumeopbouw dat de routes van mensen in de stad begeleidt en verbeeld. De lijnen van het gebouw bewegen enige tijd samen op en gaan vervolgens hun eigen weg. Op deze wijze wordt het volume van het gebouw gevormd en wordt op geleidelijke wijze een overgang gemaakt van het plintvolume van ca. 20 m hoog naar het hoge volume van ca. 35 meter hoog. Rechte lijnen zijn door middel van cirkelsegmenten met elkaar verbonden waarmee het gebouw in de vormgeving een overgang vormt tussen de organische vormgeving van het station en de meer orthogonale vormen van de binnenstad. Het gebouw vormt tevens de schakel tussen de aanwezige terreinniveaus van de Oude en de Nieuwe Stationsstraat.
In de plint is ruimte voor horeca en/of winkels, waardoor een aantrekkelijk route ontstaat tussen het nieuwe station en de binnenstad. De entree van het bioscoopgebouw ligt aan deze route en oriënteert zich op het nieuwe centraal station. Op de eerste verdieping bevindt zich de bioscoopshop, de foyer en de entree tot de grote (Imax) zaal met 320 zitplaatsen.

Centraal in het gebouw is de ontsluiting georganiseerd door middel van roltrappen. Hiermee worden de overige 8 filmzalen ontsloten met een variërend aantal zitplaatsen van 135 tot 214. Totaal krijgt de bioscoop ca. 1.680 stoelen. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen is het creëren van interactie tussen de bioscoop en de stad. Het zichtbaar maken van de bewegingen in de bioscoop draagt bij aan de dynamiek die past in de stad en specifiek bij deze locatie. Bijzonder is de stapeling van bioscoopzalen, bovenop de Imax zaal liggen nog 2 verdiepingen met bioszalen. Deze bioscoop is daarmee de hoogste bioscoop van Nederland.

Voor het ontwerp van de gevel is  Powerhouse Company uit Rotterdam bij dit project betrokken. De metselwerk gevel kenmerkt zich door een geleidelijke overgang van ruw naar glad en van donker naar licht. Dit effect wordt bereikt door het toepassen van verschillende metselwerkverbanden en baksteenkleuren. Gevelopeningen zijn uitgevoerd als langwerpige bandramen waarin ook gezocht is naar een geleidelijke overgang van metselwerk naar glas.    
locatie:Arnhem oppervlakte:12.500 m2opdrachtgever:Pathé Theaters BVadviseurs:Architect gevel: Powerhouse Company
Constrcutie: IMD
Installatieadvies: Huygen
Bouwfysica: Cauberg Huygen DPA
Renderings: A2 Studio
fase:gerealiseerd
opgeleverd: okt 2015

Feestelijke Opening Pathé Arnhem

19 okt 2015

Op 19 oktober 2015 is de Bioscoop in Arnhem feestelijk geopend door wethouder Gerri Elfrink en directeur Pathé Lauge Nielsen met vertoning van de film The Walk.

Hoogste punt Pathé Arnhem

15 feb 2015

Op 15 februari 2015 is het hoogste punt van Pathé Arnhem bereikt.

Start bouw Pathé Arnhem

16 mei 2014

Op vrijdag 16 mei jl. is de symbolische 1e paal geslagen voor de nieuwe bioscoop van Pathé Arnhem.
Arnhem krijgt bij het station van Arnhem een grote Pathé bioscoop met 9 zalen en 1760 stoelen. De bioscoop - die wordt ontwikkeld door Epicurus in opdracht van Pathé - vormt de bovenverdieping van een nieuw te ontwikkelen straat met commerciële voorzieningen en horeca. In totaal omvat de ontwikkeling 12.500 m² waarvan circa 2000 m² winkels en horeca. De gehele ontwikkeling wordt gedaan door Epicurus en het ontwerp is in handen van E UP Design in samenwerking met Powerhouse Company