foto.jpg
foto_1.jpg
foto_2.jpg
foto_3.jpg
foto_4.jpg
foto_5.jpg
foto_6.jpg
foto_7.jpg
foto_8.jpg
foto_9.jpg
foto_10.jpg
foto_11.jpg
In opdracht van Pathé Nederland zijn wij in het najaar van 2012 gestart met het onderzoek naar de mogelijkheden voor het realiseren van een bioscoop aan de Boschstraat te Maastricht. Dit gebied wordt door de ontwikkelingscombinatie Belvedère ontwikkeld tot een gebied met diverse functies waaronder, naast de bioscoopfunctie, een hotel, woningen en retail functies. Het gebied wordt gekenmerkt door het rijksmonument De Eiffel. Deze voormalige Sphinxfabriek wordt gerestaureerd en blijft daarmee een karakteristiek onderdeel van de skyline van Maastricht. Aan de overzijde van de Boschstraat wordt de voormalige timmerfabriek ontwikkeld tot een gebied met culturele voorzieningen waaronder een poppodium, een filmhuis en horeca. De overige voormalige industriële gebouwen op het Sphinxterrein worden getransformeerd en er wordt een plein gecreëerd dat middels een onderdoorgang onder het Eiffelgebouw het gebied achter dit ontsluit. Tevens zal het gebied in de toekomst een halte krijgen aan de nieuwe tramlijn tussen het centraal station en Hasselt (Be).
 
In samenspraak met de gemeente en Bureau Palmbout Urban Landscapes is een stedenbouwkundige basis ontwikkeld. Het creëren van een goede sequentie van functies aan de Boschstraat was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de hoofdopzet van het gebouw. Daarnaast was een belangrijk punt het realiseren en behouden van een goede relatie van de stad met het Eiffelgebouw. Zicht op en uitzicht vanuit dit gebouw vormen belangrijke startpunten. Om dit te bereiken zijn alle zalen met hun “voet” in het maaiveld verzonken. De foyer komt daarmee op maaiveldniveau te liggen grenzend aan de Boschstraat. De rationele lay-out van aaneen geschakelde zalen refereert aan de rationele opzet van de bedrijfsgebouwen die op deze plek gehuisvest waren. De entree van de bioscoop richt zich op het nieuw te vormen plein. Aan de centrumzijde van het gebouw vormt een horecaruimte een "stepping stone" in de route van de markt naar het nieuwe plein. Deze ruimte heeft deze een directe relatie met de evenementen zaal van 170 stoelen.
 
De bioscoop heeft 8 zalen en totaal ca. 1000 zitplaatsen. In de zalen is veel aandacht besteed aan het creëren van de juiste condities t.b.v. een optimale filmbeleving.
 
Voor dit ontwerp werken wij samen met Powerhouse Company uit Rotterdam. Zij hebben zich vooral geconcentreerd op het ontwerp van de gevel. De metselwerk gevel kenmerkt zich door verticale penanten die schuin in de gevellijn gepositioneerd zijn. Hiermee worden zichtlijnen gewaarborgd tussen het maaiveld en de foyer. Donkere vormstenen in tegelverband gemetseld vormen de “lamellen” in de gevel. 
locatie:Maastricht oppervlakte:5000 m2 BVOopdrachtgever:Pathé Theatres BVadviseurs:Architect gevel: Powerhouse Company
Constrcutie: IMD raadgevend ingenieurs
Installatieadvies: Deerns
Bouwfysica: DGMR
Renderings: A2 Studio
fase:gerealiseerd
opgeleverd: nov 2015

Opening Pathé Maastricht

27 okt 2015

Woensdag 4 november staat de feestelijke opening gepland van de bioscoop in Maastricht. 

Start bouw Pathé Maastricht

15 okt 2014

15 Oktober 2014 is de bouw van Pathé Maastricht officieel gestart. De Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootheest en managing director Lauge Nielsen van Pathé hebben officieel het startsein gegeven voor de bouw van Pathé Maastricht.